średnie zużycie paliwa...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • srubox
    Drive
    • 2007
    • 91

W ubiegłym roku Polacy kupili 239 038 nowych samochodów osobowych, o 1,5 proc. więcej niż w 2005 r. Prezes Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego Samar Wojciech Drzewiecki uważa, że w tym roku sprzedaż nowych aut powinna wzrosnąć o ok. 5 proc.

Jego zdaniem, tegoroczny wynik jest daleki od oczekiwań, jednak wzrost sprzedaży stwarza nadzieję na lepszą przyszłość.
    Nie bez znaczenia dla rozwoju rynku nowych samochodów będzie również rynek aut używanych, a w szczególności ich prywatny import. Od trzech lat kształtuje się on na bardzo wysokim poziomie (ponad 800 tys. sztuk w skali roku), przyczyniając się do spadku sprzedaży samochodów nowych.

Kolejnym elementem, który może negatywie wpłynąć na sprzedaż samochodów, jest ich późniejsza utylizacja i związane z nią koszty. Wszyscy producenci i importerzy wprowadzający na rynek więcej niż 1000 aut rocznie, zostali zobowiązani do stworzenia sieci odbioru wyeksploatowanych pojazdów, sieci pokrywającej równomiernie cały kraj.
    W ocenie Drzewieckiego ustawodawca nie wziął pod uwagę, iż rozkład rejestracji na terenie kraju poszczególnych marek nie jest równomierny, w związku z tym tworzenie punktów w niektórych obszarach jest nie tylko ekonomicznie nieuzasadnione, ale czasami wręcz niemożliwe.
    Nie bez znaczenia pozostaje również decyzja Ministra Zdrowia, dotycząca partycypacji ubezpieczycieli w kosztach leczenia ofiar wypadków. Oznacza ona wzrost kosztów zakupu i późniejszej eksploatacji samochodów, co oczywiście może również mieć wpływ na sprzedaż - uważa Drzewiecki.

źródło - PAP
  • przem1978
    Ambiente
    • 2006
    • 201

Opis zdarzenia:

Wjazd z zimnym silnikiem na obwodnicę trójmiejską...

Czy to wymaga komentarza?

Zdjęcie robione komórką...
    Załączone pliki
    Octavia Combi II 2.0 TDI 140 KM Elegance + xenony '07 Black Magic

Komentarz

• NEOrADEk
      L&K
      • 2005
      • 1469

W mojej benzince też coś podobnego mnię kiedyś poraziło.
      Luzik!
      O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
      "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• -Piotr-
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1018
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

E.... narobiłeś wszytkim stracha tym zdjeciem.
        O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
        KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
        O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

nie masz innych problemów, zimny silnki butowanie i masz wynik.
          ech szkoda słow

Komentarz

• przem1978
            Ambiente
            • 2006
            • 201

mimo, że jesteś OCP Team, to wyczuwam cfffaniakowanie (6 pkt. zasad forum), ale skoro taki jesteś fachowiec, to jaki mógł być wynik rzeczywisty ?

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Ja nie widze, powodu do zmartwien, jedynie jeden, spokojniej naciskac gaz w zimnym aucie, bo wiem jak zrobic taki wynik, bo tez po calym dniu wpadam na obwodnice, ale zaczynam jechac od 30l/100km i spada w dol
              Spritmonitor.de

Komentarz

• przem1978
                Ambiente
                • 2006
                • 201

Zamieszczone przez Maicroft
                Ja nie widze, powodu do zmartwien, jedynie jeden, spokojniej naciskac gaz w zimnym aucie, bo wiem jak zrobic taki wynik, bo tez po calym dniu wpadam na obwodnice, ale zaczynam jechac od 30l/100km i spada w dol
                to nie jest problem, ani zmartwienie, tylko ciekawość jaki jest prawdziwy wynik w takich przypadkach ? :twisted: spalanie chwilowe 3-cyfrowe ? :diabelski_usmiech

Komentarz

Zamieszczone przez przem1978
                  to wyczuwam cfffaniakowanie (6 pkt. zasad forum),
                  sądzę że żle wyczuwasz, nie uważam się za fachowca, ale czytam fora przeróżne i wiem mniej więcej co pisża ludzie.

ale zaczynam jechac od 30l/100km i spada w dol
                  ja jak nacisnę pedał mam 36 l i spada w dól ..

Komentarz

• Paweł T
                    Elegance
                    • 2006
                    • 784

tu chyba nie chodzi o butowanie, tylko o jazdę w korku z prędkością 500m/godz. wtedy można osiągnąć taki wynik, przy butowaniu raczej nie, czy mam rację przem1978
                    TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Masmo
                      L&K
                      • 2005
                      • 1145

Re: średnie zużycie paliwa...

Opis zdarzenia:
                      Sorry za OT, ale czy to ty goniłes za mną Słowackiego w dół i potem Potokową? We wtorek ok 21-wszej. Mam oklejoną srebrną kombi z długą anteną CB do relingu i dawałem do pieca bo spieszyłem się na spota :wink:
                      A w temacie: Nigdy czegoś takiego nie widziałem i nie wyobrażma sobie jak można taki wynik zrobić. :roll: Jechałeś na 1-ce piłując silnik na czerwonym polu i jeszcze pod górę?? Zdradź nam jak można coś takiego uzyskać?
                      Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• chester121
                        L&K
                        • 2005
                        • 1053

Zamieszczone przez Masmo
                        Zdradź nam jak można coś takiego uzyskać?
                        lepiej nie zdradzaj :wink:

wszyscy na forum non stop klepia ze zimnego silnika sie nie cisnie
                        a ty z duma temat zakladasz jak swoj silnik chce szykbo wprowadzic do grobu

bedziesz tak jezdzil i za pare miesiecy silnik powie papa i wtedy bedziesz mowil jakie to octavie sa kiepskie
                        pojezdzilem chwilke i sie silnik rozpuscil :evil:

pzdr i zycze przemyslanej jazdy dieslem

Komentarz

• Masmo
                          L&K
                          • 2005
                          • 1145

Zamieszczone przez chester121
                          Zamieszczone przez Masmo
                          Zdradź nam jak można coś takiego uzyskać?
                          lepiej nie zdradzaj :wink:
                          wszyscy na forum non stop klepia ze zimnego silnika sie nie cisnie
                          a ty z duma temat zakladasz jak swoj silnik chce szykbo wprowadzic do grobu
                          Nie mówiłem że chce to naśladować :wink: . Tylko z czstej ciekawości chciałbym się dowiedzieć jak to możliwe?
                          Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Highspeed
                            Rider
                            • 2006
                            • 298

Moi drodzy

przede wszystkim pomięszano: tytuł posta pt: "średnie zużycie paliwa" ze wskazaniem kompa - widać tam nieśmiało "1" - co wskazuje na tymczasowe a nie średnie (choć nie mam MaxiDota u siebie to podejrzewam że o to właśnie lotto).
                            Takie "maksy" 99,9 miałem w Fabii. W mojej O1 przynajmniej jeszcze tego nie doświadczyłem, ale staram sie spokojnie jeździć przy zimnym silniku - co i reszcie polecam.
                            nawigację mam - ram pa pa pa pam

Komentarz

• Masmo
                              L&K
                              • 2005
                              • 1145

Zamieszczone przez Highspeed
                              Moi drodzy

przede wszystkim pomięszano: tytuł posta pt: "średnie zużycie paliwa" ze wskazaniem kompa - widać tam nieśmiało "1" - co wskazuje na tymczasowe a nie średnie (choć nie mam MaxiDota u siebie to podejrzewam że o to właśnie lotto).
                              .
                              Chyba nie masz racji. Przekreślone kółeczko znaczy średnie. 1 to tryb wyświetlania (długodystansowy lub obecnej podróży) przynajmniej u mnie tak jest (Nie mam Maxi-Dot tylko wyświetla w zegarach)

Komentarz

• Paweł T
                                Elegance
                                • 2006
                                • 784

przem, no przyznaj się czy pałowałeś zimne auto, czy to jazda w korku a raczej więcej stania niż jechania, a może pół godziny grzania na postoju, a później 300m jazdy i średnie 99,9l/100km
                                TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• przem1978
                                  Ambiente
                                  • 2006
                                  • 201

Zamieszczone przez Paweł T
                                  przem, no przyznaj się czy pałowałeś zimne auto, czy to jazda w korku a raczej więcej stania niż jechania, a może pół godziny grzania na postoju, a później 300m jazdy i średnie 99,9l/100km
                                  do zainteresowanych:

spieszyłem się bardzo i przepraszam za takie potraktowanie auta, ale zdarza się...

wyjechałem z pod domu (Gdansk - Ujeścisko, koło BP), dojechałem do obwodnicy (wjazd - szadółki), poczym moim oczom ukazał sie w/w wynik i trzymał sie na tym poziomie do zjazdu koło IKEA, czyli ok. 6 km ? (prosze mnie poprawić), później zaczął spadać i na końcu obwodnicy w Gdyni miałem już 8,8 l / 100km, prędkość była ponad 150 km/h.

nie wiem co jeszcze mam dodać...

[ Dodano: Nie 08 Paź, 06 16:37 ]
                                  Zamieszczone przez Masmo
                                  Opis zdarzenia:
                                  Sorry za OT, ale czy to ty goniłes za mną Słowackiego w dół i potem Potokową? We wtorek ok 21-wszej. Mam oklejoną srebrną kombi z długą anteną CB do relingu i dawałem do pieca bo spieszyłem się na spota :wink:
                                  A w temacie: Nigdy czegoś takiego nie widziałem i nie wyobrażma sobie jak można taki wynik zrobić. :roll: Jechałeś na 1-ce piłując silnik na czerwonym polu i jeszcze pod górę?? Zdradź nam jak można coś takiego uzyskać?
                                  byłem na słowackiego w ten dzień i o tej godzinie ;-) i kojarzę CB-octavie ;-)

Komentarz

• Masmo
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1145

wyjechałem z pod domu (Gdansk - Ujeścisko, koło BP), dojechałem do obwodnicy (wjazd - szadółki), poczym moim oczom ukazał sie w/w wynik i trzymał sie na tym poziomie do zjazdu koło IKEA, czyli ok. 6 km ....
                                    To zapomiałeś że w aucie jest skrzynia biegów i jechaleś na jedynce?? Albo ten Twój komp neźle pochlał dzień wcześniej :lol: .

[ Dodano: Nie 08 Paź, 06 22:26 ]
                                    byłem na słowackiego w ten dzień i o tej godzinie ;-) i kojarzę CB-octavie ;-)
                                    To co działo się później jest tu:

Zapraszmy na spociki.

Komentarz

• przem1978
                                      Ambiente
                                      • 2006
                                      • 201

Zamieszczone przez Masmo
                                      wyjechałem z pod domu (Gdansk - Ujeścisko, koło BP), dojechałem do obwodnicy (wjazd - szadółki), poczym moim oczom ukazał sie w/w wynik i trzymał sie na tym poziomie do zjazdu koło IKEA, czyli ok. 6 km ....
                                      To zapomiałeś że w aucie jest skrzynia biegów i jechaleś na jedynce?? Albo ten Twój komp neźle pochlał dzień wcześniej :lol: .
                                      szczerze to chyba komp świruje, bo umiem juz taki wynik robić bez większego molestowania silnika :

po odpaleniu rano, mam 5 minut do obwodnicy (ul. Jabłoniowa - nie mam mozliwości przyłożenia) na zimnym silniku, spokojnie go rozpędzam na obwodnicy i taki wynik utrzymuje sie przez ok. 10 km mając: 160 km/h, ok. 4 000 obr. na 6-tym biegu...

czy ja kiedyś zjadę na ten prawy pas na obwodnicy trójmiejskiej ? może kiedyś ... ;-)

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

160 km/h, ok. 4 000 obr. na 6-tym biegu...
                                        Stary chyba na 4 biegu??? Przeciez ja przy 4000 z 5 biegowa skrzynia mam 180-190 wtedy, 4200 to jest max na 5 biegu i jest te 205
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• przem1978
                                          Ambiente
                                          • 2006
                                          • 201

160 km/h, ok. 4 000 obr. na 6-tym biegu...
                                          Stary chyba na 4 biegu??? Przeciez ja przy 4000 z 5 biegowa skrzynia mam 180-190 wtedy, 4200 to jest max na 5 biegu i jest te 205
                                          moze było 3 000 obr. - nie pamiętam ;-) wskazówka była bardziej w pionie niż w poziomie , hehe

Komentarz

Pracuję...